Tot ce trebuie sa stiti despre distribuitori de caldura
In momentul in care vine vorba despre distribuitori de caldura, trebuie sa stiti mai intai ce sunt si ce rol au. Ei bine, acestia sunt deosebit de eficienti in vederea gestionarii intr-un mod eficient a caldurii intr-o cladire.
Aceste dispozitive sunt folosite cu scopul de a monitoriza si controla distributia caldurii in sistemele de incalzire centralizata.
Datorita folosirii unui distribuitor de caldura, este asigurat consumul optimizat si echilibrat de caldura.
In randurile care urmeaza, aveti posibilitatea de a afla mai multe detalii importante in ceea ce priveste acesti distribuitori.
Distribuitori de caldura: Ce sunt acestia?
Distribuitorii de caldura sunt dispozitive electronice sau mecanice. Acestea sunt folosite cu scopul de a masura si gestiona distributia caldurii in cladirile in care exista sisteme de incalzire centralizata.
Aceste dispozitive sunt montate pe calorifere, iar rolul lor este acela de a inregistra consumul individual de caldura in fiecare unitate locativa dintr-o cladire.
Astfel, datorita utilizarii lor este posibila o facturare precisa si echitabila a consumului de energie termica.
Referitor la modul de functionare al unui distribuitor de caldura, acesta este bazat pe principiul masurarii diferentei de temperatura intre radiator si aerul ambiental.
Distribuitorul calculeaza consumul de energie termica in functie de diferenta de temperatura si de durata de timp in care radiatorul este in functiune.
De cate tipuri pot fi aceste dispozitive?
In ceea ce priveste tipurile de distribuitori de caldura, acestia pot fi clasificati tinand cont de tehnologia utilizata pentru masurarea consumului de energie termica. Iata asadar care sunt principalele tipuri:
1. Distribuitori de caldura mecanici
Distribuitorii de caldura mecanici pot fi definiti ca fiind niste dispozitive simple care utilizeaza un element bimetalic in vederea masurarii temperaturii caloriferului si a aerului ambiental. Acesti distribuitori au avantajul de a fi mai ieftini si mai usor de instalat.
Cel mai important dezavantaj insa pe care il au, este ca pot fi mai putin precisi in comparatie cu omologii lor electronici.
2. Distribuitori de caldura electronici
Distribuitorii de caldura electronici pot fi definiti ca fiind dispozitive mai avansate decat cei mecanici. Acestia sunt dotati cu senzori de temperatura si microprocesoare, ca sa poata sa masoare si sa inregistreze consumul de caldura.
Acestia distribuitori de caldura electronici au avantajul ca sunt mai precisi si ofera functionalitati suplimentare. Putem aminti aici caracteristici cum ar fi transmiterea datelor de consum catre un sistem centralizat de gestionare a energiei.
Aici este foarte important de precizat faptul ca distribuitorii electronici pot fi impartiti la randul lor in doua categorii:
Distribuitori electronici cu afisaj LCD
Un astfel de distribuitor de caldura este echipat cu un ecran LCD. Ecranul afiseaza in timp real consumul de energie, ceea ce este extrem de important pentru ca utilizatorii isi pot monitoriza si gestiona consumul de caldura intr-un mod mult mai eficient.
Distribuitori electronici cu transmisie radio
Distribuitorii de caldura cu transmisie radio sunt de asemenea deosebit de eficienti. Acestia au caracteristici importante, cum ar fi faptul ca permit colectarea datelor de consum de la distanta, fara sa fie necesara accesarea directa a dispozitivelor.
Acesta este cu siguranta un mare avantaj in conditiile in care faciliteaza citirea contoarelor si reduce costurile asociate cu colectarea manuala a datelor.
Concluzie
In concluzie, cand vine vorba despre distribuitori de caldura trebuie sa stiti ca acestia reprezinta o solutie eficienta dar in acelasi timp moderna pentru a va gestiona consumul de caldura daca aveti incalzire centralizata.