De ce este utilizat un aerator si dispenser electric pentru vin?
Doar adevaratii degustatori de vinuri stiu ce este un aerator si dispenser electric pentru vin. Dar, exista si persoane care isi doresc sa aiba la cunostinta cat mai multe detalii despre aceste accesorii destinate acestui sortiment de bautura. Asadar, sa vedem ce este si ce rol are un astfel de accesoriu dedicat vinului.
Utilizarea unui aerator si dispenser electric pentru vin
Aerisirea vinului inseamna pur si simplu a expune vinul la aer sau a-i oferi sansa de a „respira” inainte de a-l bea. Reactia dintre gazele din aer si vin schimba aroma vinului.
Cu toate acestea, in timp ce unele vinuri beneficiaza de aerare, fie nu ajuta alte vinuri, fie le face sa aiba un gust de-a dreptul rau. Iata ce se intampla atunci cand aerisiti vinul, caror vinuri ar trebui sa lasati spatiu de respiratie si diferite metode de aerare.
Chimia adevarata a vinului
Cand aerul si vinul interactioneaza, au loc doua procese importante: evaporarea si oxidarea. Permiterea acestor procese cu ajutorul unor aeratoare si dispenser electric pentru vin, poate imbunatati calitatea vinului prin schimbarea chimiei acestuia.
Evaporarea este tranzitia de faza, de la starea lichida la starea de vapori. Compusii volatili se evapora usor in aer.
Cand deschideti o sticla de vin, de multe ori miroase a medicinal sau a alcoolului de frecare din etanolul din vin. Aerarea vinului poate ajuta la dispersarea mirosului initial, facand vinul sa miros mai bine. Lasand putin alcool sa se evapore, iti permite sa simti mirosul vinului, nu doar al alcoolului.
Sulfitii din vin se disperseaza si ei atunci cand lasati vinul sa respire. Sulfitii se adauga in vin pentru a-l proteja de microbi si pentru a preveni prea multa oxidare, dar miros un pic a oua putrezite sau a chibritului aprins, asa ca nu este o idee rea sa le indepartezi mirosul inainte de a lua prima inghititura.
Oxidarea este reactia chimica dintre anumite molecule din vin si oxigenul din aer. Este acelasi proces care face ca merele taiate sa devina maro si fierul sa rugineasca. Aceasta reactie are loc in mod natural in timpul vinificatiei, chiar si dupa ce a fost imbuteliata.
Compusii din vin care sunt susceptibili la oxidare includ catechine, antocianine, epicatechine si alti compusi fenolici. Etanolul (alcoolul) poate experimenta, de asemenea, oxidare, in acetaldehida si acid acetic (compusul principal din otet).
Unele vinuri beneficiaza de modificarile de aroma de la oxidare, deoarece pot contribui cu aspecte fructate si de nuci. Cu toate acestea, prea multa oxidare ruineaza orice vin. Combinatia de aroma si culoare diminuate se numeste aplatizare. Dupa cum ati putea ghici, nu este de dorit.
Ce vinuri ar trebui sa lasi sa respire?
In general, vinurile albe nu au nevoie de utilizarea unui aerator si dispenser electric pentru vin. Acest lucru este real in totalitate, deoarece aceste vinuri nu contin nivelurile ridicate de molecule de pigment gasite in vinurile rosii.
Acesti pigmenti isi schimba aroma ca raspuns la oxidare. Exceptie ar putea fi vinurile albe care au fost destinate sa imbatraneasca si sa dezvolte arome pamantesti, dar chiar si cu aceste vinuri, cel mai bine este sa le gustati inainte de a lua in considerare aerarea, pentru a vedea daca se pare ca vinul ar putea beneficia.
Vinurile rosii ieftine, in special vinurile fructate, fie nu isi imbunatatesc aroma prin aerare, fie au un gust mai rau. Aceste vinuri au cel mai inul si sa lasati cateva minute pentru ca mirosul sa se disipeze.
Aerator si Dispenser Electric – Vinurile rosii cu aroma de pamant, in special cele care au fost invechite in pivnita, sunt cele mai susceptibile de a beneficia de aerare. Aceste vinuri pot fi considerate „inchise” imediat dupa ce sunt desfundate si „deschise” pentru a afisa o gama si o profunzime mai mare de arome dupa ce respira.